Nedjelja, 23. 11. 2014.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

  • Raste broj zahtjeva za promjenu ličnog imena Raste broj zahtjeva za promjenu ličnog imena

    Kako su objasnili, za prvih deset mjeseci ove godine već je podneseno 250 zahtjeva, dok je broj podnesenih zahtjeva za promjenu identiteta prošle godine iznosio 199, a samo godinu ranije bilo ih je oko 150. U još ranijem periodu, godišnje […]

  • eko-struja Elektrokrajina: 4.700 isključenja za devet mjeseci

    Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klinicov rekao je Srni da je broj kupaca koji su isključeni sa mreže nešto manji, jer su neki od njih isključivani više puta u ovom periodu. On kaže da je preduzeće od januara do septembra otkrilo 362 […]

  • Protest na tranzitu: Banjalučanin traži naknadu za zemlju (VIDEO) Protest na tranzitu: Banjalučanin traži naknadu za zemlju (VIDEO)

    Prema njegovim riječima, osim što mu je oduzeta zemlja bez bilo kakve eksproprijacije i njegova kuća pretrpjela je značajna oštećenja. Jedan od većih problema predstavlja mu i to što ne može izvršiti sanaciju kuće, a zahtjev za zamjenskom parcelom, kako […]

KONTAKT TV

NAGRADNA IGRA

PRETRAGA

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
23. 11. 2014., 11:38
 

Moguća pojava magle
1°C
Subjektivno: 4°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 93%
Brzina vijetra: 0 m/s S
Naleti vijetra: 0 m/s
UV-Index: 1
Izlazak sunca: 06:59
Zalazak sunca: 16:16