Srijeda, 17. 09. 2014.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

  • Česma: O gradnji mosta na zboru građana Česma: O gradnji mosta na zboru građana

    Oni zahtijevaju da prioritet bude izgradnja mosta na Vrbasu kod “Vitaminke”, a ne mosta kod “Incela” na Vrbanji, kako su to najavili u Gradskoj upravi, pišu Nezavisne. “Prikupljen je dovoljan broj potpisa za sazivanje zbora građana. Zakonska procedura za sazivanje […]

  • Banjaluka: Stigli birački spiskovi Banjaluka: Stigli birački spiskovi

    „Danas je stigao neosjetljivi dio izbornog materijala, birački spiskovi, panoi, kutije, priručnici za rad biračkih odbora, hemijske olovke i sve ostalo što je potrebno za rad u biračkom odboru“, rekao je Srni predsjednik Gradske izborne komisije Banjaluka Aleksandar Radeta. On […]

  • Kineska veza: Četvorica pod sumnjom za organizovani kriminal Banjalučanin uhapšen nakon što se sam prijavio

    Uhapšeni je osumnjičen da je 4. juna sa još dva lica na području Gradiške izvršio dvije teške krađe, pokušaj teške krađe i krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Policija je uhapšenog S.B. nakon kriminalističke obrade, uz […]

PRETRAGA

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
17. 09. 2014., 03:30
 

Bez padavina
13°C
Subjektivno: 14°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vijetra: 0 m/s SZ
Naleti vijetra: 0 m/s
UV-Index: 0
Izlazak sunca: 06:31
Zalazak sunca: 18:58