Petak, 30. 01. 2015.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

 • Trg Krajine slabo osvijetljen već danima Trg Krajine slabo osvijetljen već danima

  Na Trgu Krajine već danima ne rade dva stuba javne rasvjete i podna rasvjeta, zbog čega je strogi centar grada noću slabo osvijetljen. – Nadležna služba je mogla, kad je popravljala lift za osobe sa invaliditetom, popraviti i uličnu rasvjetu […]

 • KC Banjaluka: Novi zahvat iz oblasti rekonstruktivne i estetske hirurgije dojke UBKC Banjaluka: Zabrana posjeta na određenim klinikama

  • Klinika za dječije bolesti • Klinika za dječiju hirurgiju • Klinika za onkologiju • Klinika za unutrašnje bolesti – Odjeljenje hematologije • Klinika za infektivne bolesti • Odjeljenja intenzivne njege u svim klinikama UBKC Banjaluka Molimo sve građane koji […]

 • policija rs 1 Nestao muškarac iz Banjaluke, u toku potraga

  Prema informacijama Marić je zadnji put viđen 26. januara oko 23:00 časova kod svoje porodične kuće koju je tada napustio i prema riječima roditelja uputio se prema šumi. Stotinjak metara od kuće pronađeni su Marićeva jakna i čizme. Mještani koji […]

 • Obezbijeđen prevoz na parastos žrtvama ustaškog terora u Drakuliću U nedjelju parastos u Drakuliću, obezbijeđen besplatan prevoz

  Prema informacijama iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Drakulić, u 9.00 časova biće služena liturgija i održan parastos u spomen-crkvi u Drakuliću, a u 12.00 časova, kod spomen-kosturnice, biće položeni vijenci i održani prigodni govori. Gradska uprava Grada Banja Luka, ovim […]

KONTAKT TV

STUDIO WEBCAM

PRETRAGA

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
30. 01. 2015., 19:29
 

Umjereno oblačno sa pljuskovima
7°C
Subjektivno: 7°C
Trenutni pritisak: 97 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vijetra: 1 m/s SSZ
Naleti vijetra: 1 m/s
UV-Index: 0
Izlazak sunca: 07:13
Zalazak sunca: 16:56