Subota, 28. 02. 2015.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

 • Hitna naplaćuje ako poziv nije hitan Hitna naplaćuje ako poziv nije hitan

  Stoga bi svi oni bez ovjerene zdravstvene knjižice, prije nego što pozovu broj 124, očito trebalo dobro da promisle da li im je dolazak Hitne pomoći zaista neophodan, odnosno da li njihovo stanje potpada pod grupu hitnih i da li […]

 • Besplatno ljetovanje za djecu u Kumboru Besplatno ljetovanje za djecu u Kumboru

  Obavještavaju sve zainteresovane da će info centar raditi danas do 19 časova, kao i u nedjelju od 17 do 19 časova. Pozivaju roditelje da dođu i prijavite svoju djecu, jer su dogovorili određeni broj mjesta za udruženje. Potrebna dokumentacija za […]

 • Visoke kirije poslovnih prostora u Banjaluci rastjeraše zakupce Visoke kirije poslovnih prostora u Banjaluci rastjeraše zakupce

  Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Banjaluka Jovan Bratić rekao je da su cijene poslovnih prostora za prodaju i iznajmljivanje previsoke u odnosu na uslove. – Kirije za poslovne prostore su enormne, jer je kupovna moć građana na jako niskom nivou. U posljednjih […]

 • Voda u Banjaluci ispravna za piće U nedjelju mogući poremećaji u vodosnabdijavanju

  U nedjelju, 1. marta, u vremenu od 4 do 7 časova, mogući su kraći poremećaji u vodosnabdijevanju na gradskom području, saopšteno je iz preduzeća Vodovod. Razlog mogućih poremećaja su radovi na trafo-stanici „Banja Luka 5“, zbog čega izvorište Novoselija neće […]

 • Autobus uništio nadstrešnicu na stanici kod Sajma Autobus uništio nadstrešnicu na stanici kod Sajma

  – Jedan od autobusa koji se zaustavljaju na toj stanici zabio se u nadstrešnicu i potpuno je iskrivio. Svojim očima sam vidio šta je autobus napravio, ali mi nije jasno kako je vozaču pošlo za rukom da uništi stajalište – […]

KONTAKT TV

STUDIO WEBCAM

PRETRAGA

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
28. 02. 2015., 01:28
 

Mogući pljuskovi
5°C
Subjektivno: 3°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 93%
Brzina vijetra: 1 m/s SZ
Naleti vijetra: 1 m/s
UV-Index: 0
Izlazak sunca: 06:32
Zalazak sunca: 17:36