Četvrtak, 26. 11. 2015.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

 • Servisne informacije: Rođeno 12 beba Porodilište: Ponovljen rezultat od sinoć

  Prema podacima sa kojima raspolaže Područno odjeljenje Civilne zaštite za poslednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodilo se 6 krivičnih djela: 3 provalne krađe, 1 nasilje u porodici, 1 krađa i 1 iz kategorije ostalo. Javni red i mir je narušavan […]

 • Banja Luka iza ćoška (4): Slobodne parking teritorije Banja Luka: Skuplji parking tokom ljeta?

  To podrazumijeva korekciju odluke o parkiranju, a kako se navodi u izvještaju o realizaciji operativnog plana za povećanje prihoda i racionalizaciju troškova, to bi donijelo 50.000 KM više u gradsku kasu. Sva gradska odjeljenja i ustanove usmjerene su na povećanje […]

 • “Zimzograd” na Trgu Krajine Zimzograd se otvara 12. decembra

  U toku je poziv za sve muzičare i kreativce, koji žele da budu dio ove zimske čarolije, da se prijave na konkurs. Najtalentovaniji i najkreativniji imaće priliku da upotpune atmosferu “Zimzograda” svojim nastupima i radovima.

 • Humanitarna akcija: ”Pomoć za Ljubu” Humanitarna akcija: ”Pomoć za Ljubu”

  Ljubiša Šestić, rođen 06.03.1984 godine. Otac dvije djevojčice (8 god, I 18 mjeseci). Boluje od malignog melanoma (IV STADIJ-T4AN3M1C), sa metastazama na plućima, limfi, jetri I bubrezima. Liječenje za ovu vrstu bolesti ima samo u Izraelu i Americi. Ljubiša prima […]

 • Banjaluka: Gradska uprava nudi posao za deset službenika Gavranović o budžetu: Možda ćemo godinu završiti u suficitu

  Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je danas da je procjena ukupnog stanja i kretanja u realizaciji gradskog budžeta u ovoj godini doprinijela projekciji budžeta za narednu godinu, koji bi trebalo da iznosi 128.270.000 KM, što je za osam odsto više […]

NAJNOVIJE VIJESTI

Booking.com

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
26. 11. 2015., 11:31
 

Snijeg
1°C
Subjektivno: 0°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vijetra: 3 m/s SZ
Naleti vijetra: 3 m/s
UV-Index: 0
Izlazak sunca: 07:02
Zalazak sunca: 16:14