Petak, 31. 10. 2014.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

  • “Zebre” u Karađorđevoj ulici se skoro i ne vide “Zebre” u Karađorđevoj ulici se skoro i ne vide

    Problematika je, ističu, prisutna od pješačkog prelaza koji koriste stanovnici Ulice Milorada Umjenovića, pa u idućih nekoliko kilometara, pišu Nezavisne novine. Mještani Karađorđeve, jedne od najdužih ulica u gradu, kažu da ne znaju više šta da rade, jer put svakodnevno […]

  • 20130722 Akvana Akvana: Škola plivanja za djecu i odrasle sa invaliditetom

    U okviru ovog programa osobama sa invaliditetom obezbijeđen je i jedan tremin sedmično za rekreativno plivanje, saopšteno je iz “Akvane”. Uz stručnu podršku osoblja i trenera Gradskog olimpijskog bazena, obuku za neplivače proći će oko 50 osoba, a za rekreativno […]

  • Zastoj u ulici Vase Pelagića zbog manje saobraćajke (FOTO) Zastoj u ulici Vase Pelagića zbog manje saobraćajke (FOTO)

    Nešto prije 11 časova došlo je do manjeg udesa u Ulici Vase Pelagića u Banjaluci u kojem niko nije povrijeđen, a pričinjena je manja materijalna šteta. Sudarili su sve ”tojota jaris” i ”mercedes”, a policija je izašla na lice mjesta […]

NAGRADNA IGRA

PRETRAGA

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
31. 10. 2014., 23:38
 

Djelimično oblačno
8°C
Subjektivno: 8°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vijetra: 0 m/s J
Naleti vijetra: 0 m/s
UV-Index: 0
Izlazak sunca: 06:28
Zalazak sunca: 16:41