Nedjelja, 5. 07. 2015.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

 • “Ljeto na Vrbasu” od 12. do 19. jula “Ljeto na Vrbasu” od 12. do 19. jula

  Manifestacija se održava od 12. do 19.jula 2015. godine, a skokovi sa gradskog mosta će se održati 12. jula.sa početkom u 17 časova. Za sad imamo prijavljeno 20 skakača iz 9 gradova (Banja Luka, Konjic, Mostar, Zenica, Sarajavo, Beograd, Kragujevac […]

 • Banjalučke servisne informacije Banjalučke servisne informacije

  Centar javne bezbjednosti Banja Luka: Dogodila su se 3 krivična djela: 3 teške krađe. Javni red i mir je narušavan 4 puta a napravljeno je 5 prekršaja: 3 tuče, jedno ometanje državnih organa u obavljanju javnih funkcija i jedno pod […]

 • vrtic Vrtić u Vrbanji početkom septembra

  Vrtić će biti privatni u zakupljenom prostoru, a u Savjetu MZ kažu da potreba za obdaništem ima zbog velikog broja djece. “Do rata je bio vrtić iza škole i planirano je otvaranje ponovo u posljednje dvije godine, ali za to […]

 • Privremeni prekid vodosnabdijevanja u nekoliko naselja Mogući poremećaji vodosnabdijevanja u nedjelju

  U nedjelju, 5. jula, u vremenu od 5 do 7 časova, mogući su poremećaji vodosnabdijevanja u naseljima Lauš, Motike i višim dijelovima naselja Sunce – saopšteno je iz preduzeća Vodovod. Kako je navedeno, razlog za moguće poremećaje jesu radovi na […]

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
05. 07. 2015., 11:26
 

Bez padavina
28°C
Subjektivno: 33°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 44%
Brzina vijetra: 0 m/s J
Naleti vijetra: 0 m/s
UV-Index: 7
Izlazak sunca: 05:11
Zalazak sunca: 20:40
 

NAGRADNA IGRA