Nedjelja, 26. 10. 2014.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

 • Banjaluka: Grad od ponuđene 83 garaže u zakup izdao 30 Banjaluka: Grad od ponuđene 83 garaže u zakup izdao 30

  Za preostale 53 garaže koje su bile na licitaciji je pristigla jedna ili nijedna ponuda – objasnili su u Gradskoj upravi i dodali da će predmetne garaže, čiji su oni vlasnici, biti ponovo ponuđene u zakup. – Nakon sprovedenog postupka […]

 • Banjaluka: Dva pauka “operišu” u jednoj ulici Banjaluka: Dva pauka “operišu” u jednoj ulici

  Mještani naselja kažu da vozači, kako bi obavili neki posao u ovom naselju, ostavljaju vozila na nepropisna mjesta, zbog čega pauk služba često zalazi u taj dio grada. Milivoj Simić, koga smo zatekli na parkingu, rekao je da često dolazi […]

 • Grijanje na drva i dalje najjeftinije Grijanje na drva i dalje najjeftinije

  Građani i dalje u velikom broju kupuju onoliko ogrjeva koliko im dozvoljavaju finansijske mogućnosti, prodavci često daju na veresiju, a i jedni i drugi kažu da se osjeti nestašica drva, da je ponuda manja, a da je potražnja veća nego […]

 • NVO poslali otvoreno pismo gradonačelniku Banjaluke Banjalučke servisne informacije

  Centar javne bezbjednosti Banjaluka: Dogodilo se 7 krivičnih djela: 5 provalnih krađa, jedna krađe i jedna prevara. Javni red i mir je narušen 1 put (1 prekršaj): pod ostalo. Dogodilo se 13 saobraćajnih nesreća, jedno lice je teže povrijeđeno. Stanica […]

 • Banjaluka: Uhapsili ga pri izlasku s plijenom Banjaluka: Uhapsili ga pri izlasku s plijenom

  Sve se odigralo u noći između četvrtka i petka kada je Stojičić, inače beskućnik i povratnik u izvršenju krivičnih djela, prvo naumio da opljačka restoran Ugostiteljske škole. Kako nezvanično saznaju Nezavisne novine, naočigled nekolicine Banjalučana Stojičić se oko 22 časa […]

NAGRADNA IGRA

PRETRAGA

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
26. 10. 2014., 00:48
 

Uglavnom oblačno
8°C
Subjektivno: 7°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 93%
Brzina vijetra: 1 m/s SSI
Naleti vijetra: 1 m/s
UV-Index: 0
Izlazak sunca: 07:21
Zalazak sunca: 17:49