Subota, 28. 03. 2015.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

 • Uskoro prvi odrasli polaznici u dnevnom centru za autizam Uskoro prvi odrasli polaznici u dnevnom centru za autizam

  “Djeca i odrasli sa autizmom su tu, među nama, i trebaju našu svakodnevnu podršku. Zašto do sada nije bilo dnevnog centra? Osobe sa autizmom trebaju veliku podršku i traže rad jedan na jedan, a to automatski podrazumijeva i veću finansijsku […]

 • policija rs 1 Banjalučanin stradao u požaru

  Šezdesetjednogodišnji D.J. smrtno je stradao u požaru u porodičnoj kući u banjalučkom naselju Lazarevo, rečeno je u Centru javne bezbjednosti Banjaluka. Požar je izbio danas oko 15.30 časova u Ulici Milana Mirića. Vatru su ugasili pripadnici Vatrogasne jedinice Banjaluka. U […]

 • banski-dvor-1 Banski dvor opasan za prolaznike

  Zgrada je posljednji put sanirana daleke 1973. godine, a direktor Milorad Petrić kaže da im je prvi jutarnji zadak da pregledaju okolinu i da vide da li je na ulicu otpao neki dio fasade, ali da su nemoćni da preduzmu […]

 • Prelazak pruge kod Incela i bazena postaće opasan poduhvat! Prelazak pruge kod Incela i bazena postaće opasan poduhvat!

  Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženje za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banja Luka, smatra da će prelezak pruge kod Incela automobilom sada postati veoma opasan. ”Ovaj prelaz koristni veliki broj vozila. U blizini se nalaze Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove, […]

 • Medicinska škola i dalje čeka gradsko grijanje: Nema novca za kalorimetar Lažna dojava o bombi u Medicinskoj školi

  Dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi u Medicinskoj školi u Banjaluci policiji je prijavljena danas oko 9.00 časova, rečeno je Srni u policiji Republike Srpske. Učenici i osoblje Medicinske škole odmah su napustili zgradu, a policija je izvršila kontradiverzioni pregled i […]

NAGRADNA IGRA

STUDIO WEBCAM

PRETRAGA

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
28. 03. 2015., 02:45
 

Bez padavina
10°C
Subjektivno: 5°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 49%
Brzina vijetra: 6 m/s SSZ
Naleti vijetra: 6 m/s
UV-Index: 0
Izlazak sunca: 05:40
Zalazak sunca: 18:13