Nedjelja, 7. 02. 2016.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • Banjaluka: Motornom pilom oštetio vrata na katoličkoj crkvi Banjaluka: Motornom pilom oštetio vrata na katoličkoj crkvi

  Đ. M. (42) iz Banjaluke lišen je slobode zbog sumnje da je oštetio vrata na katoličkoj crkvi Blažena djeva Marija u Mišinom Hanu, potvrdila je “Nezavisnim” Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka. Kako je dodala, slučaj je Policijskoj stanici Potkozarje prijavljen […]

 • Parastos žrtvama ustaškog pokolja u Drakuliću 74 godine od ustaškog pokolja nad Srbima u Drakuliću

  Služenjem liturgije i parastosa za 2.300 ubijenih Srba, te polaganjem vijenaca na spomenik u Drakuliću danas će biti obilježene 74 godine od ustaškog pokolja u ovom banjalučkom naselju, kao i obližnjim mjestima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac. Obilježavanje, kojem će, […]

 • Možda niste znali: Otkud bugarska škola u Banjaluci Možda niste znali: Otkud bugarska škola u Banjaluci

  Banjalučani su je nazvali kratko – Bugarska škola, dok je zvanični naziv Georgi Stojkov Rakovski. Škola u banjalučkom naselju Nova varoš je izgrađena poslije katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Banjaluku davne 1969. godine. Sredstva su donirali bugarska vlada i bugarski […]

 • Nova Varoš: Počinje naplata parkiranja Nova Varoš: Počinje naplata parkiranja

  U Ravnogorskoj i u Ulici Dragiše Vasića u Novoj varoši obilježeno je 250 parking mjesta, pa će od 15. februara početi naplata parkiranja. Cijena parkiranja na ovom parkiralištu, koje pripada drugoj tarifnoj zoni, je 0,50 KM za sat, a cjelodnevna […]

 • Uzurpirana auto-staza u Zalužanima Uzurpirana auto-staza u Zalužanima

  Uništavaju nam auto stazu, našu imovinu i godine truda i rada koje smo uložili, praveći saobraćajnicu, kažu ogorčeni članovi Auto-moto društva Banja Luka i klubova koji koriste auto-stazu u Zalužanima. Pričaju kako su juče ujutro i jutros zatekli porušen dio […]

NAJNOVIJE VIJESTI

Booking.com

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
07. 02. 2016., 22:29
 

Bez padavina
5°C
Subjektivno: 6°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 60%
Brzina vijetra: 0 m/s S
Naleti vijetra: 0 m/s
UV-Index: 0
Izlazak sunca: 07:04
Zalazak sunca: 17:06