Subota, 20. 12. 2014.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

 • Sutra Studentski bal u Banskom dvoru Sutra Studentski bal u Banskom dvoru

  Bal organizuje Studentski parlament u susret novogodišnjim i božićnim praznicima. Kako je saopšetno iz Studentskog parlamenta – “svečanost sa kulturnim sadržajem, koji priređuju studenti našeg Univerziteta, ima za cilj da se vrate u period kada je našem narodu riječ bal […]

 • Potrebna pomoć za izgradnju Roditeljske kuće u Banjaluci Potrebna pomoć za izgradnju Roditeljske kuće u Banjaluci

  Članovi Udruženja roditelja djece oboljelih od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke pokrenuli su inicijativu da se u gradu na Vrbasu izgradi mjesto gdje bi mogli da borave roditelji i teško bolesna djeca tokom liječenja. Projekat je podržao i predsjednik Republike […]

 • „Sit down“ komedija u Banjaluci: Humorom o problemima! „Sit down“ komedija u Banjaluci: Humorom o problemima!

  Istog dana u 17 sati, Džemiđić će zajedno sa idejnim tvorcem turneje i režiserom Emirom Kapetanovićem, te komičarima Navidom Bulbulijom i Filipom Andronikom, održati besplatne radionice stand up komedije. Želite li se i vi baviti stand up komedijom? Prijavite se […]

 • Banjalučani nezadovoljni: Isto ukrašavanje, loš program za doček Nove godine na Trgu Banjalučke servisne informacije

  Centar javne bezbjednosti Banja Luka: Dogodilo se 5 krivičnih djela. Javni red i mir je narušavan 3 puta. Dogodilo se 8 saobraćajnih nezgoda, dvije su sa posljedicama po lica u kojima su 2 lica lakše povrijeđena. Stanica hitne pomoći: Pregledano […]

KONTAKT TV

NAGRADNA IGRA

PRETRAGA

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
20. 12. 2014., 01:48
 

Bez padavina
4°C
Subjektivno: 4°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 93%
Brzina vijetra: 0 m/s I
Naleti vijetra: 0 m/s
UV-Index: 0
Izlazak sunca: 07:25
Zalazak sunca: 16:12