Srijeda, 5. 08. 2015.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

 • Vozač ferarija nije platio parking ispred Gradske uprave Vozač ferarija nije platio parking ispred Gradske uprave

  Luksuzan Ferari, jarko crvene boje i švajcarskih registarskih tablica krasio je parkiralište u centru Banjaluke, ispred Gradske uprave. Ostao je tako na parkingu, čini se, duže nego što je njegov vlasnik planirao, jer ga je Komunalna policija grada “zaključala”. Potpuno […]

 • Udruženje ”Iskra”: Roditeljska kuća će biti od velike pomoći Još nije počela izgradnja roditeljske kuće

  Roditelji djece koja se liječe od malignih bolesti još uvijek čekaju da počne izgradnja roditeljske kuće u okviru Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka, iako su sredstva obezbijeđena u humanitarnoj akciji krajem prošle godine. Planer i projektant u Institutu za […]

 • Banja Luka, nekad i sad: Uporedni foto-kolaž (FOTO) Banja Luka, nekad i sad: Uporedni foto-kolaž (FOTO)

  Foto-montaže koje vidite napravljene su spajanjem fotografija Banjaluke nastalih šezdesetih godina prošlog vijeka sa fotografijama iz vremena današnjeg. Na mjestu Muzeja savremene umjestnosti RS nekada je bila glavna željeznička stanica, a blizini nje, tamo gdje se danas nalazi veliki parking […]

 • Gavranović: Tužba Autoprevoza neosnovana Gavranović objasnio zašto nema vode u nekim selima na Manjači

  Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je danas da još postoje zaseoci na području Manjače koji nisu dobili vodu zbog ranije prekinutih radova na prikopčavanju pumpne stanice na naponsku mrežu na podsistemu “Vulin”. Tokom redovnog sastanka sa građanima, Gavranović je rekao […]

 • Preminuo doktor Slavko Pavić Preminuo doktor Slavko Pavić

  U Banjaluci je sinoć u 87-godini preminuo doktor Slavko Pavić, istakuti pedijatar i jedan od začetnika Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Banjaluka. Cijeli radni vijek posvetio je borbi za zdravlje i liječenje najmlađih. Ostaće upamćen po izuzetnoj stručnosti, predanosti poslu, humanosti […]

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
05. 08. 2015., 10:24
 

Bez padavina
27°C
Subjektivno: 31°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 57%
Brzina vijetra: 1 m/s SSZ
Naleti vijetra: 1 m/s
UV-Index: 5
Izlazak sunca: 05:41
Zalazak sunca: 20:12
 

NAGRADNA IGRA