Utorak, 21. 10. 2014.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10.000 KM za promjenu naziva u “Gradska uprava” Osnovci iz Beograda u gostima kod vršnjaka iz Banjaluke

  Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović koji je organizovao prijem rekao je da je posjeta učenika samo dio saradnje koju Banjaluka i ova beogradska opština imaju, te dio regionalnog projekta u okviru kojeg se odvija razmjena učenika osnovnih škola Banjaluke, Novog Beograda, […]

 • Veče Nanbudo sporta i Japanske kulture Veče Nanbudo sporta i Japanske kulture

  Organizator je Nanbudo centar Banjaluka a manifestacija je otvorenog tipa i ima za cilj promovisanje Nanbudo-a kao vještine borenja, unutrašnje ravnoteže i zdravlja pojedinca. Svi prisutni imaće priliku da prisustvuju prezentaciji elemenata japanske kulture u saradnji sa kulturnim Atašeom Ambasade […]

 • Banjalučke servisne informacije Banjalučke servisne informacije

  Centar javne bezbjednosti Banjaluka: Dogodilo se 7 krivičnih djela: jedna provalna krađa, 4 krađe, jedna prevara i jedno djelo više djela u sticaju. Javni red i mir je narušen 5 puta (8 prekršaja): dvije tuče, 3 gruba vrijeđanja, jedno ometanje […]

 • Lift na Trgu Krajine biće popravljen do početka 2015. Lift na Trgu Krajine biće popravljen do početka 2015.

  Više puta ovaj lift je bio na meti vandala, a oni su i ovaj put krivi što nije u funkciji. “Zbog čestih oštećenja, uzrokovanih vandalizmom, neophodno je izvršiti generalni remont. Od 2004. godine do danas lift koji je izgrađen za […]

NAGRADNA IGRA

PRETRAGA

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
21. 10. 2014., 17:07
 

Bez padavina
19°C
Subjektivno: 18°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 77%
Brzina vijetra: 0 m/s SSI
Naleti vijetra: 0 m/s
UV-Index: 0
Izlazak sunca: 07:14
Zalazak sunca: 17:56