Petak, 1. 08. 2014.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

 • Banjalučke servisne informacije Banjalučke servisne informacije

  Centar javne bezbjednosti Banjaluka: Evidentirano je jedno krivično djelo. Javni red i mir je narušen 2 puta sa 3 prekršaja: dva vrijeđanja i jedno ometanje državnog organa u vršenju javne funkcije. Dogodilo se 11 saobraćajnih nezgoda, dvije s posljedicama po […]

 • Kirija u Banjaluci i do 1.200 maraka Kirija u Banjaluci i do 1.200 maraka

  U agencijama za nekretnine koje se bave iznajmljivanjem stanova kažu da cijene variraju u zavisnosti od lokacije i površine stana. Vlasnik agencije za prodaju nekretnina “Senzor” iz Banjaluke Manojlo Popović je rekao da se kod njih cijene kreću od 250 […]

 • KC Banjaluka: Za pacijente sa poplavljenih područja obezbijeđeno više od 100 mjesta Na Paprikovcu dva u jedan: I bolnica i Klinički centar!

  „Mogu jasno i glasno da kažem svim zaposlenim radnicima Kliničkog centra, svim onim koji dolaze u Klinički centar da će i dalje dolaziti u Klinički centrar“, rekao je Željko Šukalo, predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu. Dok su se ginekološkim […]

 • bebe Banja Luka: Za pola godine rođeno 1.529 beba

  Za prvih šest mjeseci u gradu je rođeno 1.529 beba, dok je u istom periodu prošle godine broj rođenih bio manji i to za 53 bebe. Iz Gradske uprave ističu da je u toku prošle godine u matiču knjigu rođenih […]

 • Privremeni prekid vodosnabdijevanja u Ulici braće Jugovića Privremeni prekid vodosnabdijevanja u Ulici braće Jugovića

  U petak 1. avgusta, od 8 do 16 časova, biće izvođeni radovi na cjevovodu u Ulici braće Jugovića, što će u navedenom periodu dovesti do privremenog prekida vodosnabdijevanja potrošača u ovoj ulici, saopšteno je iz preduzeća „Vodovod“. .

PRETRAGA

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
01. 08. 2014., 11:47
 

Oblačno
22°C
Subjektivno: 24°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vijetra: 1 m/s ISI
Naleti vijetra: 1 m/s
UV-Index: 2
Izlazak sunca: 05:36
Zalazak sunca: 20:17