Subota, 30. 05. 2015.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

 • ”Novak” stigao na Banj brdo ”Novak” stigao na Banj brdo

  Sudeći po reklami koja je istaknuta na ugostiteljskom objektu na popularnom banjalučkom izletištu Banj brdu porodica Đoković je kupila ovaj objekat i otvoriće jedan od svojih restorana i u Banjaluci. Početkom marta postalo je poznato da je kompanija “Family Sport”, […]

 • Otpisani entuzijasti: Dođite na druženje i pomozite teta Grozdi Otpisani entuzijasti: Dođite na druženje i pomozite teta Grozdi

  “Otpisani entuzijasti” vas pozivaju na polugodišnje humanitarno okupljanje ove neformalne grupe, u subotu 30.5. u caffe baru Indeks (kod Studenstkog doma “Nikola Tesla”). Kao i do sada, “ulaznica” za ovo druženje je neki od prehrambenih proizvoda ili higijenskih sredstava za […]

 • 20130625 Konvertibilne-marke Predstavila se kao trgovac i ukrala 1.000 KM od Banjalučanke

  Policija traga za nepoznatom ženom koja je ukrala 1.000 KM od jedne Banjalučanke, predstavljajući se kao zastupnik za prodaju medicinskih aparata za masažu, rečeno je Srni u Centru javne bezbjednosti Banjaluka. Lažna zastupnica došla je juče do stana jedne starije […]

 • vrtic Priječani u ponedjeljak dobijaju vrtić

  – Prvi vrtić u Priječanima, na radost mališana i njihovih roditelja, biće otvoren u ponedjeljak, 1. juna. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani Nebojša Tojagić kaže da će vrtić biti smješten u iznajmljenom prostoru, jednoj privatnoj kući. – U toku je […]

 • Težak udes kod pozorišta Težak udes kod pozorišta

  Oko 6 časova jutros došlo je do saobraćajne nesreće na raskrsnici Bulevara Kralja Petra I Karađorđevića i Aleje Svetog Save, ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske. Dva lica teže su teže povrijeđena u ovoj saobraćajnoj nezgodi  rečeno je Srni u Centru […]

NAGRADNA IGRA

STUDIO WEBCAM

PRETRAGA

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
30. 05. 2015., 20:16
 

Bez padavina
26°C
Subjektivno: 25°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 31%
Brzina vijetra: 0 m/s ISI
Naleti vijetra: 0 m/s
UV-Index: 0
Izlazak sunca: 05:09
Zalazak sunca: 20:28