Petak, 29. 08. 2014.
 

Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Datum objave: Petak, Novembar 15, 2013
Objavljeno u BANJA LUKA
Obilježavanje 50 godina postojanja i rada banjalučkog Tehnološkog fakulteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao obilježavanju jubileja ovog fakulteta, rekao je da Tehnološki fakultet na području Banjaluke bilježi i više od pet decenija rada.

“Tehnološki fakultet, kao dio nekadašnjeg Tehničkog fakulteta čijom transformacijom su nastali današnji Tehnološki i Elektrotehnički fakultet, dao je ogroman doprinos prijeratnoj industriji razvijajući kadrove za prehrambenu, tehnološku, hemijsku, industriju kože i obuće, te grafičku industriju”, rekao je Radojičić novinarima.

Navodeći da mnogi od nekadašnjih proizvodnih sistema danas ne postoje, Radojičić je ocijenio da i dalje postoji potreba za starim kadrom u hemijskoj industriji, rafineriji nafte i ulja, prehrambenoj i kožarskoj industriji Srpske.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je Tehnološki fakultet u Banjaluci dao značajan doprinos postizanju vizije i izgradnje društva znanja i na njemu zasnovane ekonomije.

“Ovaj fakultet dao je doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada, mnogih tehnologija i uspostavljanju sistema kvaliteta u ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Komić, obraćajući se na svečanoj akademiji.

On je rekao da Tehnološki fakultet danas ima moderne studijske programe, zahvaljujući međunarodnim projektima i saradnji sa drugim fakultetima iz okruženja.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Miloš Šorak rekao je da je naučno-istraživački rad stub razvoja ovog fakulteta, koji ima nemjerljiv značaj, jer nijedno društvo ne može opstati bez proizvodnje.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet školuje kadrove za proizvodna zanimanja, gdje u procesima rada preduzeća određene ulaze treba da pretvore u proizvode od čijeg kvaliteta se mjeri i sam kvalitet društva.

Šorak je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebala dati prioritet saniranju zgrade Tehnološkog fakulteta, da bi se proširili kapaciteti i obezbijedili bolji uslovi za nastavni proces u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povelje za doprinos u radu i razvoju ove visokoškolske ustanove, Šorak je danas dodijelio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Radojičiću i ministru Komiću.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je Tehnološki fakultet za 50 godina rada na ovim prostorima bio “motor razvoja hemijske, prehrambene, tekstilne i grafičke industrije”.

Stanić je dodao da će u narednoj školskoj godini postojati potreba za školovanjem inženjera kožarske industrije na ovom fakultetu.

Obilježavanju jubileja Tehnološkog fakulteta prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nastavnici Tehnološkog i ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Tehnološki fakultet Banjaluka počeo je sa radom 1963. godine i do danas je na njemu diplomiralo 1.579 studenata, odbranjen je 81 magistarski rad i 39 doktorskih disertacija.

Izvor: Agencije

Ostale vijesti iz kategorije

 • Zeleni vir: Vozači i dalje krše propise (VIDEO) Zeleni vir: Leći ćemo na put da dobijemo radar!

  Protesti u tom naselju zakazani su za ponedjeljak, a mještani kažu da nemaju drugi način da skrenu pažnju na veliki problem u njihovom naselju, jer ni nesreća koja se dogodila prije sedam mjeseci nije bila dovoljna opomena nadležnima. Ogorčeni mještanin […]

 • 20130717 toplana Banjalučka Toplana duguje 5,6 miliona KM

  U istom periodu lani ovo komunalno preduzeće je imalo negativan poslovni rezultat od 8,4 miliona KM. Gubici u ovom gubitašu su davno premašili kapital, pišu “Nezavisne novine”. Na kraju juna 2014. godine akumulirani gubitak banjalučke Toplane iznosio je čak 70,5 […]

 • Trka-dajaka Banja Luka: U nedjelju besplatna vožnja dajacima kod Zelenog mosta

  Dajak Klub Banjaluka i ove godine organizuje promotivne vožnje dajak-čamcem u cilju popularizacije dajaka kao jednog od glavnih simbola i čuvara tradicije grada Banjaluke. U nedjelju, 31. avgusta, na plaži kod Zelenog mosta, u periodu od 12 do 17 časova, […]

 • Banjaluka: Večeras paljenje svijeća u Sabornom hramu Hrista Spasitelja za stradale u “Oluji” Barašin: Banjaluku u junu posjetilo 5.800 turista

  “Dolasci su na istom nivou kao u junu prošle godine, s tim da je ostvaren jedan odsto noćenja više nego prošle godine”, rekao je Barašin. Barašin je naveo da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno četiri odsto manje […]

 • Banjalučke servisne informacije Banjalučke servisne informacije

  Centar javne bezbjednosti Banjaluka: – Dogodilo se jedno krivično djelo: jedna provalna krađa. – Javni red i mir je narušen 2 puta, a napravljeno je 5 prekršaja: 2-je tuče i fizička napada, 2 vrijeđanja i jedna prijetnja. – Dogodilo se […]

PRETRAGA

NAJNOVIJE VIJESTI

KOLUMNE

BANJA LUKA IZA ĆOŠKA

VRIJEME

Banja Luka
29. 08. 2014., 01:14
 

Bez padavina
12°C
Subjektivno: 13°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vijetra: 0 m/s JZ
Naleti vijetra: 0 m/s
UV-Index: 0
Izlazak sunca: 06:09
Zalazak sunca: 19:34